HUG Amsterdam Meetup #7: een terugblik

Florie van Hummel

Deel dit blog:

Gisteren, 10 mei 2017 was het tijd voor HUG Meetup #7. Op het inspiratievolle terrein van de Westergasfabriek verwelkomden sprekers Lisa en Esther van ISM e-company de deelnemers om hen mee te nemen in hun HubSpot verhaal.

HUG AmsterdamStart met HubSpot

Lisa en Esther werken sinds vorig jaar juli met HubSpot. Sindsdien zijn ze direct hard aan de slag gegaan met de software. Wat ze vooral merkten? De efficientie van de software. Waar sales eerder niet wist hun leads waren, is er nu een veel duidelijker beeld. Daarnaast komen leads niet meer dubbel bij sales terecht: het kwalificeren hoeft niet meer handmatig. Esther vertelt dat ISM al behoorlijk wat content had, maar dat ze ertegen aanliep hoe deze content onderscheidend kon werken.  Door in HubSpot te analyseren wat goed gelezen wordt door potentiële klanten, kwam ze erachter hoe de content bij ISM een verbeterslag door kon voeren. 

De content-verbeterslag

Esther besloot dat content geschreven moest worden door iedereen uit het bedrijf. Dus ook door specialisten. Ze zorgde voor een ambassadeur in hun organisatie. De online marketing director, Jurjen, is groot voorstander van content marketing. Hij is zelf ontzettend actief en daardoor een voorbeeld in de organisatie. Tijdens maandupdates wordt regelmatig laten zien waar content van Jurjen gepubliceerd en gepresenteerd is. Hierdoor blijft het top of mind bij de rest van de medewerkers. Wat hen inspireert om zelf ook mee te doen.

En dat werkte: ook andere consultants zijn nu gaan bloggen. ISM heeft een SEO specialist die blogt en ook sales levert regelmatig nieuwe content aan. Door content te plaatsen die relevanter is voor de buyer persona’s van ISM, merkten ze een stijging in het aantal leads in hun database. 

De samenwerking tussen marketing en sales

Lisa vertelt over de samenwerking van marketing in sales bij ISM. Beide partijen zijn samen om tafel gaan zitten om buyer persona’s op te stellen. Sales bezit immers waardevolle informatie over de perfecte klant. Door samen te werken in dit proces, kan marketing al de juiste vragen stellen wanneer een websitebezoeker een formulier invult. Dit leidt ertoe dat leads beter gekwalificeerd kunnen worden. Daarnaast is ook de leadscoring bepaalt. Eén van de twee buyer persona’s wordt namelijk eerder gekwalificeerd. Hij is namelijk de beslisser in een bedrijf. Dus wanneer deze zich op de site van ISM bevindt, is dit een belangrijk teken voor sales.

Blijven ontwikkelen

Wat duidelijk uit Lisa en Esthers verhaal naar voren komt, is dat ze nog volop aan het leren zijn. Ondanks de successen die ze al behaald hebben, merken ze dat er nog veel te halen valt. Daarom gaan ze steeds weer met elkaar om tafel om processen te verbeteren. En dat is ook wat de HUGdeelnemers merkten. Zij stelden voldoende (technische) vragen over HubSpot en deelden ervaringen uit op de aansluitende borrel. Wat ze voornamelijk meenamen van HUG #7? 

Dit zijn de key take-aways:

  • Maak content die aansluit bij je buyer persona’s.
  • Zorg voor een ambassadeur uit je organisatie.
  • Deel succes met medewerkers, zodat ze geïnspireerd worden.
  • Laat marketing en sales samenwerken.
  • HubSpot is slechts een tool: je moet nadenken over de processen en mensen binnen je organisatie verantwoordelijk maken om succes te behalen.

Zien we je de volgende HUG?

Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagde HUG en kijken alweer uit naar de volgende. Deze vindt plaats in september. Wanneer de precieze datum bekend is, laten we het je weten via deze website en de HubSpot User Group Amsterdam LinkedIn groep.

 

Deel dit artikel in jouw netwerk: