HUG Amsterdam meetup #6: een terugblik

Meike Cremers

Deel dit blog:

HubSpot User Group Amsterdam Meetup 6 -1.jpegMet het nieuwe jaar in het vizier stond de 6e HUG Amsterdam bijeenkomst in het teken van SEO trends voor 2017. Woensdag 23 november 2016 kwamen een 20-tal HubSpot gebruikers samen in het DoubleTree by Hilton hotel in hartje Amsterdam. Onder het genot van een prachtig uitzicht op de stad luisterden zij naar een presentatie van Hubspotter Cian O’Donoghue. Als Implementation Specialist is hij optimaal in staat om uitleg te geven aan HubSpot gebruikers van verschillende ervaringsniveaus.

SEO toen en nu

Tijdens Inbound16 zijn de nieuwste trends op het gebied van inbound marketing gepresenteerd. Cian zoomt in zijn presentatie in op het onderwerp SEO; wat zijn de trends voor 2017 en hoe sluiten de HubSpot tools hierop aan?

Eerst kijken we even terug op 2016 en de jaren daarvoor. In deze periode werden keywords vooral afgestemd op zoekmachines. Dit resulteerde in content die super zoekmachinevriendelijk, maar minder prettig te lezen was. Google verbetert continu zijn algoritme en dus zie je dat deze techniek niet meer werkt. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat maar 26% van de #1 zoekresultaten in Google het exacte keyword bevat. Content moet dan ook niet meer afgestemd worden op zoekmachines, maar op de zoeker.

Van SEO naar HEO

Tijdens Inbound16 werd door Dharmesh Shah, co-founder van HubSpot, de term HEO geïntroduceerd: Human Enjoyment Optimization. In 2017 zal alles draaien om de zoekervaring. Google wil de ervaring voor zijn gebruikers zo goed mogelijk maken en beoordeeld content op een aantal criteria:

  • Relevante zoekresultaten: een zo goed mogelijke match tussen het keyword en de content
  • Naadloze overgang: de laadtijd en mobielvriendelijkheid van een pagina moeten goed zijn
  • Realisatie van zoekdoelen: gebruiksvriendelijke websites met hoge engagement scoren beter (de bounce rate is hier een indicator van)

HubSpot User Group Amsterdam Meetup 6 -2.jpg

Quick wins voor HEO

Cian geeft een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat jouw content HEO is:

  • Controleer wat de laadsnelheid is van je website en in hoeverre deze mobielvriendelijk is. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze handige tool. Met behulp van AMP is mobiele optimalisatie makkelijk te realiseren. In 2017 zal AMP geïntegreerd zijn in de blogtool van HubSpot.
  • Gebruik website analytics om te bekijken welke pagina’s een hoge bounce rate hebben en dus niet optimaal zijn ingericht voor de bezoeker. Check welke keywords hierachter hangen en hoe ze ranken. Met deze informatie kun je ervoor zorgen dat je content beter aansluit op de zoekopdrachten van je bezoekers.
  • Bekijk welke oude pagina’s lage betrokkenheid realiseren en activeer bezoekers van deze pagina met call-to-actions en aantrekkelijke content.
  • Check regelmatig hoe Google jouw pagina’s rankt en indexeert. Als je in Google Search Console je volledige sitemap indient, zal Google je nieuwe pagina’s sneller herkennen en opnemen in de zoekresultaten. Doe je dit niet, dan kan het wel 24 uur duren voordat je nieuwe pagina opduikt in Google.

HubSpot User Group Amsterdam Meetup 6 -3.jpg

Van contentcreatie naar contentstrategie

‘Wordt mijn website nog wel gevonden, met die continue stroom van nieuwe content?’ Dit is een vraag die menig contentcreator zichzelf wel eens stelt. De truc is om content niet als losse onderdeeltjes te zien, maar als 1 groot geheel waarin alles met elkaar is verbonden. Je kunt ‘topic ownership’ ontwikkelen door content te creëren rondom core topics: de kernproblemen waar jouw persona mee zit.

Een voorbeeld: inbound sales is een veelgebruikt keyword en dus lastig om hoog op te ranken. Het is dus slimmer om te focussen op subonderwerpen op dit gebied, denk aan inbound sales methodology of inbound sales definition. Dit zijn uitgebreide zoektermen (long-tail keywords) die gerelateerd zijn aan het core topic. Schrijf blogs rondom deze subonderwerpen en zorg dat de content altijd is verbonden aan het hoofdonderwerp. De hoge ranking op deze subonderwerpen draagt bij aan de paginapresentaties van je core topic.

Hoe realiseer je een sterke contentstrategie? Ken de problemen van je buyer persona’s en maak hier 6 tot 8 core topics van. Met tools als Answer the Public kun je vervolgens interessante subonderwerpen ontdekken. Een nieuwe contentstrategie tool in HubSpot helpt je om je strategie in kaart te brengen met behulp van ‘topic groups’.

HubSpot User Group Amsterdam Meetup 6 -4.jpg

Key take away

Belangrijkste take away van de meetup: SEO in 2017 draait om het optimaliseren van de gehele zoekervaring. Want: niet zoekmachines, maar mensen zijn op zoek naar jouw content. Zorg ervoor dat jouw contentstrategie optimaal aansluit op hun doelen.

Na de presentatie van Cian was er ruimte voor de deelnemers om vragen te stellen aan deze ervaren HubSpotter. Na een drankje in de Skylounge, met een indrukwekkend uitzicht op de Amsterdamse skyline, kwam er een einde aan een leerzame middag. Wij kijken alweer uit naar de volgende meetup! Die zal in het voorjaar van 2017 plaatsvinden. Zodra de exacte datum bekend is, zullen wij HUG Amsterdam Meetup #7 aankondigen via deze website en de HubSpot User Group Amsterdam LinkedIn groep.

Hopelijk tot dan!

Klik hier voor de volledige presentatie van Cian

 

Deel dit artikel in jouw netwerk: