HUG Amsterdam Meetup #5: een terugblik

Nynke de Blaauw

Deel dit blog:

HubSpot_User_Group_Amsterdam_meetup_5-5.jpgOp 8 september 2016 kwam een groep ervaren en minder ervaren HubSpot gebruikers bijeen om de laatste stand van zaken rondom Inbound Marketing en de software te bespreken. Gastspreker is François Brenner van Brandsensations. Hij start met de vraag ‘Hoe oud is jouw website?’ en daarmee neemt hij de aanwezigen mee in de wereld van webdesign.

Vijf redenen voor een nieuwe website

De leeftijd van de websites blijken te variëren van jaren tot één dag. Voor sommigen is het dus best tijd om eens dieper in het ‘waarom’ achter de website te duiken. Want webdesign is niet langer een puur esthetische kwestie, nee een slim ontworpen website kan bedrijven heel wat opleveren. Dat benadrukt François met het feit dat 92% van de internetgebruikers eerst een zoekopdracht doet om producten of diensten te vinden. Als jouw website niet gemaakt is om deze gebruikers te bedienen, loop je heel wat verkoopkansen mis! Vooral als je concurrenten wél een geoptimaliseerde website hebben. Dus wanneer moet je aan een nieuw website design gaan denken? François geeft vijf redenen:

  • Als je huidige website ouder is dan drie jaar
  • Als je huidige website niet geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO)
  • Als je huidige website niet geoptimaliseerd is voor gebruikerservaring (UX)
  • Als je huidige website een gedateerd design heeft
  • Als je de Inbound Marketing strategie wilt toepassen 

HubSpot_User_Group_Amsterdam_meetup_5-1.jpg

Hoe pak je zo’n redesign dan aan?

Voor organisaties is het niet altijd makkelijk om regelmatig stil te staan bij het design van hun website en of dat nog wel aansluit op de behoefte van bezoekers. Er is simpelweg geen tijd, geld of mankracht voor. Je bewust worden van het belang van website design is goed, maar bij gebrek aan tijd uit het niets beginnen is volgens François not done. Denk eerst na over je doel, je doelgroep en je Unique Selling Point. Welk doel wil je bereiken met een nieuwe website? Bewustzijn creëren? Leads genereren? Wat je doel ook is, zorg dat je dit S.M.A.R.T. omschrijft. Bedenk daarna welke doelgroep je wilt bereiken met je website. Wie is jouw ideale klant? En zet op papier wat jouw bedrijf uniek maakt en onderscheidt van je concurrenten. 

HubSpot_User_Group_Amsterdam_meetup_5-2.jpg

De tweede fase van website design

Na de bovenstaande eerste stappen te hebben besproken, gaat François over op het complexere gedeelte van website design: de structuur van je website. Hij vergelijkt deze fase met het bouwen van een huis. “The structure of your website is like a groundplan, showing how it is planned to work.” De tip die François zijn toehoorders meegeeft is dat je jouw buyer persona altijd in gedachte moet houden bij het inrichten van je website en de bijbehorende content. Je bouwt een website voor de onbekenden, leads en klanten die hem bezoeken. Niet voor jezelf! Denk daarom eerst aan de functionaliteit, dan pas aan het ontwerp.

HubSpot_User_Group_Amsterdam_meetup_5-3.jpg

Trends in website design

Hoe websites eruit zien en hoe zij functioneren is stevig aan verandering onderhevig. François bespreekt een aantal van de trends en wat nu de beste manier is om aan redesign te beginnen. Growth Driven Design is een methode die in HubSpot-land zijn opkomst inmiddels gemaakt heeft. Deze methode zorgt ervoor dat je continu een volledig werkende website hebt staan, maar dat er steeds verbeterslagen worden gemaakt. Daarnaast laat François een aantal trends op het gebied van design zien. Denk aan video’s op de achtergrond van de homepage (Airbnb & Obrela), een minimale navigatiestructuur en veel witruimte (We are mammoth), lange pagina’s en simpele Call-to-Actions (HubSpot). 

HubSpot_User_Group_Amsterdam_meetup_5-4-314708-edited.jpg

Ervaringen delen

Na de presentatie van François was er ruimte voor de deelnemers aan deze vijfde meetup om hun ervaringen op het gebied van website design en Inbound Marketing. Omdat zij in het begin van de meetup hebben aangegeven hoe oud hun website is, was er aan gespreksstof geen tekort. Na een drankje en een portie bitterballen keerde iedereen huiswaarts. Wij kijken alweer uit naar de volgende meetup! Die zal plaatsvinden op 23 november en gastspreker Seán Read (HubSpot) zal dan een presentatie geven. Je kunt je hier aanmelden.

Hopelijk tot dan!

Klik hier voor de volledige presentatie van François Brenner

 

Deel dit artikel in jouw netwerk: