HUG Amsterdam Meetup #14: een terugblik

Inge de Jong

Deel dit blog:

Woensdag 14 november was Studio Zeeburg weer in handen van inbound Nederland. De 14e editie van de HubSpot User Group Amsterdam was een bijzondere: HubSpotter Eabhan Rowe (Global Customer Communications Manager) kwam speciaal over uit Dublin voor een presentatie over e-mailmarketing. Zelfs wij bij Heuvel Marketing waren verbaasd. Want is e-mailmarketing niet een beetje over zijn piek heen? Eabhan kwam gelukkig met een verhelderend verhaal en een aantal scherpe analyses. De highlights van haar presentatie én informatie over de volgende HUG vind je hieronder!

Is e-mailmarketing dood?

Marketeers hebben een klein beetje hun eigen graf gegraven. Vanaf de jaren 70 is er zoveel gemassa-maild dat ontvangers zijn veranderd in wandelende spamfilters. Onze goed bedoelde berichtjes verdwijnen meestal in de prullenmand, als ze de inbox al bereiken. Ook wetgeving heeft hier een flink handje bij geholpen (denk aan het G-woord). Klassieke e-mailmarketing is dus zeker dood, zo vertelt Eabhan. But all is not lost. E-mail marketing is nog steeds een van de meest effectieve virtuele lijntjes met onze leads en klanten. We hebben alleen een modernere aanpak nodig die perfect aansluit op onze inbound inspanningen.   

Stuur de mail die je wilt ontvangen, niet die je wilt verzenden

Een goede mail biedt waarde voor de ontvanger. Dat klinkt logisch, maar gaat bijna altijd mis. Veel marketeers denken eerst aan de toegevoegde waarde voor hun eigen organisatie. Zo moet de mail zorgen voor meer naamsbekendheid, aankopen of klantloyaliteit. Als je dit doel leidend laat zijn, is de kans groot dat je de behoeften van de ontvanger over het hoofd ziet. Want wat heeft hij precies aan jouw mail? “Interessante updates over je vakgebied” versturen is niet genoeg. Je moet je ontvanger iets aanbieden dat hij wil hebben, niet iets dat jij wilt versturen. Eabhan vat het treffend samen: “Wees persoonlijk, wees behulpzaam, maar boven alles: wees menselijk.” En weet je niet wat je ontvanger wil? Vraag het hem dan gewoon!

De e-mailmarketing toolkit

Al heb je nog zo’n goed mailtje gemaakt: het succes van je moderne e-marketingcampagne valt of staat met de totale lead nurturing. Goede lead nurturing leidt leads door de funnel, sluit aan op de ontvanger en voorziet hem van relevante informatie op het juiste moment. Ook lead nurturing moet daarom, net als ieder apart mailtje, persoonlijk, behulpzaam en menselijk zijn. Om een goed nurturing strategie te kunnen ontwikkelen, hebben we volgens Eabhan vijf dingen nodig:

  1. Welcome e-mail & nurturing (mails waarin je contact legt en je kennis deelt)
  2. Rivers and pools (een methode waarmee je leads óf indeelt in een workflow of warm houdt)
  3. Behavioural triggers (een analyse van de ingevulde formulieren en bezochte webpagina’s voor meer inzicht in je leads)
  4. The auto-prospector (mailtjes die je stuurt namens sales, zonder marketing-opsmuk)
  5. Closing the loop (toegeven dat je iemand kwijt bent óf het opnieuw proberen)

Conclusie & HUG 15

E-mailmarketing is dus nog steeds effectief, mits je niet zonder nadenken het vuur opent op je leads. Doe onderzoek, ondervraag je klanten, zet je beste schrijvers op je mail content en verstuur nooit -maar dan ook nooit- mails zonder toegevoegde waarde voor je klant. Gebruik HubSpot om je te helpen automatiseren, maar blijf over de inhoud altijd zelf nadenken.

Zo. Na al deze levenslessen kun je hopelijk weer even vooruit. Momenteel zijn wij alweer bezig met het programma voor HUG 15. Die vindt plaats op 13 maart 2019, ook in Studio Zeeburg. Heb jij HubSpot-vragen die je graag behandeld wilt zien, bijvoorbeeld over techniek, content of promotie? Stuur ons gerust een berichtje: dan zetten wij het op de agenda.

Deel dit artikel in jouw netwerk: