HUG Amsterdam Meetup #12: een terugblik

Mara Griep

Deel dit blog:

HUG 12Op woensdag 30 mei was het tijd voor de 12e HUG in de reeks. Omdat Google nogal wat veranderd heeft aan zijn algoritmes, draaide deze editie om het nieuwe SEO. Pillar pages, topic clusters en de nieuwe analytics tool van HubSpot: het kwam allemaal voorbij!

Wat weten jullie van…

De meeste marketeers zijn doordrongen van het belang van online vindbaarheid. Maar hoeveel nemen er ook echt de tijd voor? We begonnen de HUG met een kleine kennismeting. Uit de meting bleek dat we te maken hadden met ware deskundigen. De meeste bezoekers optimaliseren hun blogs van tevoren, letten op online vindbaarheid bij ieder content item en houden de veranderende algoritmes van Google goed in de gaten. Daarnaast hadden de meeste bezoekers zich ook al verdiept in pillar pages en topic clusters: het antwoord van HubSpot op de nieuwe ontwikkelingen. Bij enkele bezoekers stonden de pillar pages zelfs al live. Goed bezig!

Google knows best

De meeste bedrijven streven ernaar om zo hoog mogelijk in Google te ranken. Logisch, want wie klikt er tegenwoordig nog verder dan de eerste pagina? Om bovenaan in Google te verschijnen, hebben we allemaal trucjes en slimmigheden aangeleerd. Je startte met een standaard keyword onderzoek. Vervolgens verwerkte je je keyword in de titel, de subheader, de URL, 3-4 keer in de tekst en in de meta beschrijving. En klaar was je! Maar deze werkwijze werkt niet meer. Zo heeft Google de afgelopen jaren een aantal nieuwe updates gedaan. In 2012 was dit Penguin, in 2013 was dit Hummingbird en in 2015 volgde Rankbrain. Met al die updates werd de zoekmachine nog slimmer en contextgevoeliger. Hierdoor worden marketeers gedwongen om hun content aan te passen. Zo focust Google zich steeds meer op de interpretatie van de invoer en kijken ze naar de relevantie van de pagina. Het draait niet langer om keywords, maar om bredere onderwerpen. Een goede ontwikkeling, maar hoe speel je erop in?

Pillar pages & content clusters

HubSpot kwam gelukkig snel met een oplossing. Het R&D-team besloot om de keyword tool te verwijderen en te vervangen door topic clusters en pillar pages. Waar je eerst een blog schreef over een bepaald keyword, spoort HubSpot je nu aan om je te focussen op topic clusters, oftewel bredere thema’s. Nadat je je topic cluster hebt gekozen, start je met het creëren van verschillende content items rondom dit thema. In feite ben je bezig met het opbouwen van autoriteit voor een heel kennisdomein. Per domein maak je een pillar page: een webpagina waarop je linkt naar alle bijbehorende content items. Zo’n pillar page mag wel 1200 woorden bevatten. Hier laat je alle aspecten van je topic cluster aan bod komen. Stel dat je bedrijf sportbegeleiding aanbiedt, voor fietsers en lopers. “Hardloopwedstrijd” is dan een mooie topic cluster. Op je pillar page ga je het hebben over opbouwschema’s, omgaan met stress voor een wedstrijd, sportvoeding, hoe zoek ik een coach, welke kleding moet ik dragen, etc. Op je pillar page verwijs je naar verschillende blogs. Het gevolg is dat Google je netwerk van interne link herkent als één geheel en ook zo gaat beoordelen. De voordelen hiervan zijn een hoge autoriteit en betere online vindbaarheid voor alle elementen in je cluster. En dat willen we allemaal wel. Toch luidt het advies: doe niet alles tegelijk en begin met één pillar page!

Analytics tool HubSpot

Aantonen wat marketingactiviteiten opleveren: het is een van de grootste uitdagingen van de moderne marketeer. Als HubSpot gebruiker kun je je resultaten meten met de analytics tool. Welke campagnes leveren klanten op en hoeveel dan? En heb je dat te danken aan mailings, social media activiteiten of je blogs? Handige info, maar na de updates van HubSpot gaat de manier waarop je je marketingactiviteiten rapporteert flink op de schop. De grootste verandering is dat vanaf 31 mei 2018 de keyword tool, competitor analyse en page performance verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen traffic analytics en campaign analytics. Traffic analytics omvat een totaaloverzicht waarin je ziet waar je bezoekers vandaan komen. Maar let op! HubSpot meet niet meer in visits maar in sessions. Nieuw bij traffic analytics is dat je de bounce rate, exit rate, new visitors, % page views per session en de session length kunt meten. Onder traffic analytics vind je ook de topic clusters. Bij campaign analytics kun je meten welke invloed campagnes hebben op bezoekers en contacten. Deze nieuwe updates hebben voor- en nadelen. Aan de ene kant krijg je meer inzicht in de prestaties van je pagina, tegelijkertijd wordt het lastiger om snel een overzicht te krijgen van pagina’s die geoptimaliseerd moeten worden. Je hebt geen inzicht meer in de prestaties van pagina's voor specifieke keywords en hoe ze scoren ten opzichte van concurrenten, maar kan wél zien wat bredere keyword thema's je opleveren.

Wij vonden het weer een leerzame sessie en we hopen dat de bezoekers studio Zeeburg geïnspireerd hebben verlaten. Was je er niet bij? Hou deze website in de gaten; op 19 september organiseren we de volgende HUG met hoog bezoek uit Dublin.

Bekijk hier wanneer de volgende Meetup gepland staat

Deel dit artikel in jouw netwerk: