HUG Amsterdam Meetup #10: een terugblik

Florie van Hummel

Deel dit blog:

HubSpot User Group Amsterdam #10.pngOp woensdag 22 november verwelkomden we een volle zaal HubSpot gebruikers in de Westergasfabriek in Amsterdam. De tiende HubSpot User Group Amsterdam stond in het teken van HubSpot en Business Intelligence. Hoe kun je BI gebruiken om je marketingactiviteiten te verbeteren en beter te begrijpen?

De basis

Voordat we dieper de data indoken, vertelde Inge welke reports je nu al in HubSpot kunt maken. Daarnaast liet ze ook de extra tools zien die bijvoorbeeld aan HubSpot Pro (zoals predictive lead scoring) en HubSpot Enterprise (zoals Revenue) zijn toegevoegd. HubSpot biedt zelf een reporting add-on aan, toch blijkt dat deze tool vaak niet voldoende diepgang geeft. Niet als je écht op maat gemaakte analyses wilt draaien. Na de korte inleiding van Inge stelden de sprekers van de HUG zich voor. Dat waren John Boham en Remco van Vliet van FourPoints Business Intelligence. Het bedrijf gaat dagelijks om met grote hoeveelheden data. Van data warehouses tot allerlei tools om slimmer om te gaan met jouw data: dat is waar FourPoints voor staat.   

Business Intelligence

John vertelt dat uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van data erg belangrijk is voor goede marketing. Alleen op deze manier kom je erachter of de investering die je in marketing(software) doet, zich ook daadwerkelijk terugbetaalt. Ook kun je met bepaalde analyses ervoor zorgen dat je in de toekomst slimmere keuzes kunt maken voor bijvoorbeeld de inzet van je marketingbudget. Op dit moment kun je deze analyses ook al deels zelf maken met behulp van HubSpot. Je analyseert uit HubSpot gehaalde lijsten in excel om een handige vergelijking voor jezelf te kunnen maken.

HubSpot Business Intelligence

Het maakten van deze lijsten is ontzettend tijdrovend en soms ook ingewikkeld. Dat moet anders kunnen, dachten Remco en John van FourPoints. Zij ontwikkelden een self service BI environment. Dankzij een koppeling met HubSpot kan de data worden gebruikt voor complexere rapporten. Je klikt zelf in de BI omgeving aan welke properties je meeneemt en maakt er vervolgens een rapport uit. En dat zonder hulp van je ICT-collega’s. Een belangrijk element is de toevoeging van budgetten. Dit staat normaal gesproken niet in HubSpot. Door de BI analyses kun je bijvoorbeeld achterhalen of het budget voor paid social wel echt waardevolle klanten heeft opgeleverd. Hoe lang doet sales over het sluiten van een deal? Hoeveel activiteiten zijn hiervoor nodig? Dit zijn dus zeker interessante cijfers voor managers. Maar ook de operation laag in een organisatie kan verder komen dankzij HubSpot BI. De rapporten geven je inzicht; behaal jij de marketingdoelen die je gesteld hebt wel?

Een koppeling op maat

De huidige HubSpot BI omgeving is gemaakt voor de standard properties in HubSpot. Er zijn natuurlijk veel bedrijven die werken met customized properties. Ook hiervoor kan een oplossing geboden worden. Zo kun je precies de elementen meenemen in je rapport die voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Ook is het mogelijk om een koppeling te maken met andere systemen zoals Salesforce. Kortom: jij roept welke rapportages je, naast de standaard rapporten in HubSpot BI, nodig hebt en ze worden er voor je ingebouwd. Na de presentatie en demo werden nog wat vragen beantwoord en praatten we na. We kijken terug op een leerzame middag.

Welke resultaten zou jij graag uit HubSpot BI willen halen? Of waar wil je het graag tijdens de volgende HUG over hebben? We zijn benieuwd naar je mening. Laat het weten in een reactie!

Deel dit artikel in jouw netwerk: