HUG Nieuwegein Meetup #9: een terugblik

Mara Griep

Deel dit blog:

HubSpot User Group.pngOp woensdag 6 september was het weer zover: de negende HubSpot User Group vond plaats! De Hubspot gebruikers deelden hun ervaringen deze keer keer niet in Amsterdam maar in het mooie Nieuwegein. Hans van der Laan verwelkomde ons op de THIM Hogeschool en nam ons mee in zijn HubSpot verhaal.

Hoe het ooit begon…

In 2013 hadden de meeste bedrijven het zwaar. Dit had natuurlijk alles te maken met de crisis. Toch bleef de technologie zich in een flink tempo ontwikkelde. De markt veranderde. Na de recessie zag Hans dat het anders moest. Hij vond HubSpot en geloofde in de filosofie achter het bedrijf. Op een fanatieke manier ging hij aan de slag. Drie jaar later werd Hubspot voor zijn onderneming BizDevCorp onmisbaar. Zoals Hans het verwoord: het is een ‘way of thinking’.

Van 6 naar 3 buyer personas

Dat Hans achter de HubSpot filosofie stond, werd overduidelijk toen hij bezig ging met het definieren van de buyer personas. Binnen no-time stonden er zes volwaardige ideale klanten op papier: Ambitious Amber, Executive Eric, Junior Jill, HR Hannah, Owner Ollie en Marketing Mike. Ontzettend veel dus! Al snel liepen Hans en zijn collega’s er tegenaan dat ze niet meer wisten hoe ze iedere doelgroep het beste konden bereiken. Tijd om een aantal personas van het lijstje te schrappen dus. Met de drie overgebleven buyer personas ontstond een duidelijk overzicht van de ideale. Ook verschoof de focus van B2B naar B2B een beetje B2C.

E-mail marketing

Al jarenlang verzamelden Hans en zijn collega’s e-mailadressen. Hun database bevatte meer dan honderdduizend e-mailadressen. Na de installatie van HubSpot, werd helaas al snel duidelijk dat een groot deel van deze e-mailadressen niet meer bestonden. Het adressenbestand bleef kleiner worden. “Dat deed toch wel even pijn,” vertelt Hans. “Je hebt hard gewerkt om een groot bestand op te bouwen en dan is het heel onplezierig wanneer slechts een klein deel bruikbaar is.” Gelukkig bleek deze aanpak wel vruchten af te werpen. De e-mails die verzonden worden, zijn gerichter en hebben daardoor meer succes.

No silver bullet

Actief gebruik van HubSpot zorgde bij Hans dus zeker voor een omslag binnen zijn bedrijf. Niet alleen binnen zijn e-maildatabase was sprake van verandering, ook hun hele manier van denken en klanten benaderen veranderde. “Maar,” voegt Hans toe, “HubSpot is geen silver bullet. Je moet hard werken. Het is niet zo dat je de software installeert en dat de leads dan binnenstromen.”

Interessante sessies

Na de presentatie van Hans van der Laan werd de groep in tweeën gesplitst. Tijdens een van de sessies besproken we hoe de marketing en sales met elkaar samenwerken. Dit gaat voor veel bedrijven niet een, twee, drie. Over het algemeen heerst de mening dat marketing alleen maar geld uitgeeft en brochures vouwt. Daarnaast ontstaat vooral veel onbegrip bij sales, zeker wanneer gesproken wordt over Inbound Marketing. Er werden verschillende tips gedeeld hoe deze afdelingen beter kunnen communiceren. Een bruikbare tip is om als marketeer mee te gaan met een sales-gesprek. Zo verhoog je het begrip tussen beide partijen. In de tweede sessie kwam het cultuurverschil ter sprake tussen Amerika en Nederland. HubSpot komt van oorsprong uit Amerika en de cultuur is vaker terug te vinden in de software. Eén van de HubSpot-gebruikers liep tegen het feit aan dat sommige HubSpot tools niet toepasbaar zijn in de Nederlandse markt. Ook Vourneen Taylor, voormalig HubSpot-medewerkster, beaamde dit. Het bedrijfsleven in Nederland bestaat vooral uit eerst zien en dan geloven. Een gelokaliseerde aanpak van HubSpot voor verschillende landen is een grote uitdaging.

De volgende meetup: november 2017

Al met al kijken we terug op een interactieve en geslaagde HubSpot User Group. De volgende HUG is in november 2017.  We verwelkomen je graag bij de volgende HUG. Tot dan! 

Meld je aan voor de HUG!

Deel dit artikel in jouw netwerk: